La Colla

El Drac Baluk Astharot i Diables de Ca n’Aurell (Terrassa) és una colla de foc creada l’any 1993 caracteritzada per tenir una formació jove i un estil tradicional, tant en la vestimenta com en la música, apostant per tabals de pell, fusta i corda amb tocs solemnes.

El símbol de la colla és el Drac Baluk Astharot, el drac original va ser creat per l’artista Antoni Solans, però des del maig de 2014 s’actua amb una rèplica més lleugera realitzada per l’artista Jordi Grau. El Drac Baluk Astharot sempre va acompanyat per les forques i tabals dels Diables de Ca n’Aurell.

El Drac

El nostre drac és una figura de fibra de vidre d’un drac clàssic, amb cara desafiant mostrant la llengua, un cos ovalat i una cua roscada. La replica usada actualment data del 2014, pesa aproximadament 50Kg i disposa d’un màxim de 26 punts de foc.

Els Diables

Són els encarregats de fer ballar al públic sota les espurnes de les seves forques i ceptrots tot obrint el camí pel Drac Baluk Astharot.

L’Astharot es ballat per l’Astharot, el duc de l’infern, destaca per la seva capa negra i la seva gran forca. Té 100 punts de foc.

Els Tabalers

Són els encarregats d’anunciar l’arribada del Drac Baluk Astharot i els seus diables, sembrant la por als cors d’aquells que escolten els seus tocs profunds i solemnes.

La colla disposa d’un grup propi de tabals tradicionals de pell, fusta i corda, i forma part de l’agrupació dels Tabalers del Vallès. Per mantenir el nivell desitjat per la colla i poder participar en concursos arreu de Catalunya, es fan regularment dos assajos a la setmana, els dimecres al vespre i els dissabtes al matí, tots dos a l’acondicionament terrassenc.

Història

La tradició de fer ballar un drac a les festes s’origina al segle XIII, com la gran majoria de tradicions, el seu origen és religiós i tradicionalment participaven a les celebracions de Corpus, encara que més tard la tradició va passar a les festes majors.

A Terrassa, la llegenda diu que a Sant Llorenç de Munt existia la Cova del Drac, habitada per un drac ferotge que devorava les persones i els animals de les contrades, aquesta llegenda es va personificar a principis del segle XX amb un drac d’origen desconegut portat per cinc diables que obria les processons.

Aquest drac però, va desaparèixer, i l’any 1946 l’ajuntament en va encarregar la fabricació d’un altre, que va córrer la mateixa sort quan es van deixar de fer les processons. Finalment, al 1981 aparegué el Drac de Terrassa, al qual seguiren La Pàjara, el Bitxo, la Papallona, el Drac Sorrero, el Drac Hipòlit, el Drac de la Cogullada, la Dragona de Sant Llorenç i el Drac Baluk Astharot de Ca n’Aurell.

El Drac Baluk Astharot va ser construït l’any 1992 per l’artista Antoni Solans, veí de Ca n’Aurell, per l’Associació de veins del barri. El nom “Baluk” va ser posat per l’artista i el cognom “Astharot” va ser posat pels membres fundadors de la colla de diables i fa referència a un diable mitològic conegut com el duc de l’infern.