Història

La tradició de fer ballar un drac a les festes s’origina al segle XIII, com la gran majoria de tradicions, el seu origen és religiós i tradicionalment participaven a les celebracions de Corpus, encara que més tard la tradició va passar a les festes majors.

A Terrassa, la llegenda diu que a Sant Llorenç de Munt existia la Cova del Drac, habitada per un drac ferotge que devorava les persones i els animals de les contrades, aquesta llegenda es va personificar a principis del segle XX amb un drac d’origen desconegut portat per cinc diables que obria les processons.

Aquest drac però, va desaparèixer, i l’any 1946 l’ajuntament en va encarregar la fabricació d’un altre, que va córrer la mateixa sort quan es van deixar de fer les processons. Finalment, al 1981 aparegué el Drac de Terrassa, al qual seguiren La Pàjara, el Bitxo, la Papallona, el Drac Sorrero, el Drac Hipòlit, el Drac de la Cogullada, la Dragona de Sant Llorenç i el Drac Baluk Astharot de Ca n’Aurell.

El Drac Baluk Astharot va ser construït l’any 1992 per l’artista Antoni Solans, veí de Ca n’Aurell, per l’Associació de veins del barri. El nom “Baluk” va ser posat per l’artista i el cognom “Astharot” va ser posat pels membres fundadors de la colla de diables i fa referència a un diable mitològic conegut com el duc de l’infern.

La figura original durant la seva construcció al 1993.

El Drac Baluk Astharot original va ser batejat el 23 de maig del 1993 a la Plaça del Progrés apadrinat pels Diables de Terrassa i el Drac de Terrassa, durant els actes de Festa Major de Ca n’Aurell. Durant els seus 10 anys de vida ha estat reparat i repintat en un parell d’ocasions i ha viatjat per tot Catalunya i fins i tot a pobles com Ceutí (Múrcia) o Boròbia (Sòria).

La colla original del 1993 va aturar la seva activitat al 2007, però al 2010 un nou grup de joves la va reactivar amb el suport de l’associació de veïns. La nova colla ha estat l’encarregada de renovar tot el material heretat de l’antiga colla, incloent el propi drac amb la construcció d’una replica més lleugera feta al 2014 per l’artista Jordi Grau i que es va finançar a traves de la plataforma Verkami, l’associació de veïns de Ca n’Aurell i l’ajuntament de Terrassa.

El nou Drac Baluk Astharot va ser batejat el 31 de maig del 2014 a la Plaça del Progrés durant la Festa Major de Ca n’Aurell, en un acte inspirat en el bateig original del 1993 i que va comptar amb la presencia del Bitxo del Torrent Mitger, el drac de Terrassa, La Pàjara i el drac de Can Boada. Igual que el seu predecesor, el nou Drac Baluk Astharot ha viatjat per tota Catalunya i ha arribat fins a Andorra, Mallorca i Valencia.

Presentació del nou Drac Baluk Astharot al 2014.