El Drac Baluk sots-campió del 1r Concurs Nacional de Tabals Tradicionals

Els tabalers del Drac Baluk van quedar segons al 1r Concurs Nacional de Tabals Tradicionals, coorganitzat per la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya i el Ball de Diables d’Alfroja, celebrat a Alforja. El Ball de Diables de Bigues i Riells van ser els guanyadors del certamen, i el Ball de Diables de Granollers van completar el podi. El canaurellenc Eloi Torrents fou considerat el millor tabaler del concurs, i se’n va endur el premi individual, un tabal del Xixo Luthier.

El Concurs és hereu del Concurs de Tabals Tradicional d’Alforja, que va començar al 2013 i en el que al 2015 els balukaires també van quedar en segon lloc, enguany coincidint amb la 5a edició – l’any passat no es va celebrar – ha fet un pas més, guanyant envergadura i potenciant també la categoria infantil.

En la fase final, celebrada al pavelló d’Alforja degut al mal temps, es va gaudir d’una gran mostra de tocs i combinacions dels quatre finalistes, en el que es va respirar una gran esportivitat per part de tots els grups.

Els premis els va anunciar el Conseller a l’Exili Lluís Puig, en una connexió en directe fent de portaveu del jurat.

Diumenge, al Festivitas Bestiarium a Manresa, la Diada de Foc dels Països Catalans (celebrada a Terrassa el 7 d’abril) va quedar finalista dels Premis Best a la categoria de millors iniciatives de les colles de Bestiari de Catalunya.

Així doncs, la Colla del Drac Baluk i Diables de Ca n’Aurell tanquen el seu 25è aniversari havent guanyat el 1r premi del Concurs de Percussió de Sant Cugat en la categoria de toc tradicional; el premi del públic i el 3r lloc del Concurs d’Enceses d’Artesa; i el 2n premi al Concurs Nacional de Tabals Tradicional. Havent fet 18 correfocs arreu del territori, i actuat en places tant significatives com a Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Sant Quintí de Mediona, Castellbisbal i Mallorca. I ja preparen un 2019 de canvis i relleus dins de l’entitat.

Els tabalers amb el trofeu.Els tabalers amb el trofeu.

El Drac Baluk guanya el premi popular i puja al podi del concurs d’Artesa

La colla canaurellenca assoleix la tercera posició del concurs i s’enduu també el premi del públic.

El Drac Baluk Astharot de Ca n’Aurell (Terrassa) va participar aquest dissabte en el 10è Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida (Segrià), una de les trobades de bèsties de foc més prestigioses de Catalunya. La colla canaurellenca va aconseguir pujar al podi en el concurs d’enceses, assolint la tercera posició, i també va endur-se el premi per votació popular.

El concurs consistia en tres enceses individuals dues de lluïment, i una de protocol·lària, amb l’acompanyament dels músics de la colla que van interpretar la Dansa del Baluk, el ball propi de la bèstia. L’últim lluïment va ser conjunt amb les quatre bèsties que hi participaven. Tot i algun petit problema tècnic, les quatre enceses del Baluk van lluir de manera espectacular, com és ja habitual.

Finalment, la colla es va endur el tercer premi, consistent en 900 euros, i el premi del públic, atorgat per votació popular i que va guanyar amb molta diferència. La colla guanyadora del concurs va ser el Drac de Santa Margarida de la Riera de Gaià, al Tarragonès. La segona classificada va ser la Galera de Cambrils, al Baix Penedès, i la quarta, el Drac Fumera de Badalona.

Organitzat pel Griu d’Artesa, el Festival ha acollit alguns dels millors dracs i bèsties del país, i té l’objectiu d’estimular la imaginació i l’enginy de les colles del país per fer lluir el bestiari de foc. El Drac Baluk és la segona bèstia de la ciutat de Terrassa que participa al Festival d’Enceses d’Artesa de Lleida. L’any 2013 ho va fer la Pàjara, que va assolir la quarta posició.